E-mail: hotel.lotos.sozopol@gmail.com

ХОТЕЛ : 0889 212 522

Созопол, ул. "Одеса" № 14
Ресторант: 0889627180хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения
хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения
хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения
хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения
хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения
хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения
хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения
хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения
хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения
хотел Лотос, Созопол, настаняване, ресторант, развлечения

За Созопол

     Созопол е най - старото селище на българското черноморско крайбрежие. През 611 г. пр. н. е. около 800 милетски гърци, предвождани от древния философ Анаксимандър основават на днешния Созополски полуостров независим град - държава   / полис / и му дават името Аполония Понтика. Аполония е бил най-големият и най-богат град по Черноморието - център на оживена търговия и изкуство. От края на VI век преди Христа, Аполония започва да сече собствени монети. Значението на активната търговия по море и корабоплаването обуславя и приемането на котвата като емблема на полиса, сечена и върху монетите. В чест на бог Аполон е построен голям храм и е издигната 13,2 метра бронзова статуя, на която единствено Родоския колос – построен по-късно, е съперничил.

През 72 година преди Христа римският пълководец Марк Лукул превзема града, отнася статуята и я поставя на Капитолия в Рим. Статуята е претопена след приемането на християнството за официална религия в Римската империя. След разпада на Рим, Созопол остава в територията на новата империя Византия. Малко по-късно оцелелите жители възстановяват града със собствени сили, но той вече не е бил независим, като в 330 г. Аполония е сменила името си и се назовала Созопол – град на спасението. На мястото на езическите светилища са построени християнски храмове и няколко манастира. Средновековен Созопол е ограден с крепостни стени и кули доизграждани и през следващите векове. От защитните съоръжения са запазени значителни фрагменти, достигащи височина до 3 - 4 метра.

През 812 г. Хан Крум воювайки с Византия го превзема и включва в границите на България. Созопол става важно пристанище на България, при търговията с италианските републики Венеция и Генуа. Това си важно значение града запазва дори и след падането на България под турско робство през 1453 г., с което започва унищожаването и на последните следи от старата му слава. Средновековните църкви са сринати и на тяхно място жителите изграждат малки параклиси, някои от които съществуват и до днес. В края на XVIII век и началото на XIX век се строят созополските къщи - израз на богатство и културен подем. Първото българско училище е построено през 1881 г., а читалище "Паисий Хилендарски" е основано през 1896 г. В началото на ХІХ век Созопол губи ролята си на голямо пристанище и риболовът остава единствения поминък, а созополчани стават най-добрите рибари в Черно море. От тогава и до днес са се запазили уникалните рецепти за солените и пушени риби и чирозите. В началото на XX век част от гръцкото население се изселва и в града се установяват български семейства - бежанци от Тракия. Интересът към града се засилва през 30-те и 40-те години, когато постепенно Созопол се оформя като курортен център. Едни от постоянните посетители от цяла България са хората на изкуството - художници, музиканти, писатели и поети, артисти и архитекти, вдъхновени от красотата и уникалната созополска атмосфера.

   Днес Созопол е един от туристическите центрове на страната - събрал в себе си романтиката на Старият град и динамиката на съвремието. Градът е любим на туристите с неповторимата атмосфера на тесните калдаръмени улички, стари каменни къщи с дървени прозорчета, рибарски лодки и мрежи, уютни и самобитни ресторанти и заведения, множество сергии и магазинчета предлагащи на туристите произведения на изкуството, картини и сувенири от морето и Созопол.  Като домакин на Празниците на изкуствата  "Аполония" / месец септември /, древният морски град става място изпълнено с артистичен дух и всеки турист може да  съпреживее мига на докосването до непреходното в изкуството. При археологически разкопки на остров Св. Иван на 27.07.2010 г. са открити мощите на Св. Йоан Предтеча. С това откритие Созопол се превръща във втори Йерусалим и освен като морска туристическа дестинация набира скорост като притегателен поклоннически център. В църквата  "Св.Георги Победоносец"  в Старият град от ранни зори жители и гости на града могат да се поклонят пред мощите на Св. Йоан Кръстител, мощите на Св. Андрей Първозвани, парченце от Светия кръст и миро от Св.Николай Чудотворец, изложени в центъра на катедралния храм.    

   Созопол винаги остава като един прекрасен спомен, неповторимо изживяване, желана и мечтана дестинация за всеки турист.  Хотел Лотос - Всички права запазени
Powered by Suzara web design